Un judecător TAS detaliază pașii următori în cazul Simona Halep. Cristian Jura: „Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv”

Un judecător TAS detaliază pașii următori în cazul Simona Halep. Cristian Jura: „Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv
Publicat: 31/10/2022, 15:15
Actualizat: 31/10/2022, 19:06

Cristian Jura, membru al Diviziei Antidoping a Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, detaliază următoartele etape din procesul de suspendare al sportivei Simona Halep.

Agenția Internațională de Integritate în Tenis a comunicat că sportiva noastră a folosit o substanță numită Roxadustat, inclusă în lista de substanțe interzise din 2022 a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Oficialul TAS a explicat pentru Prosport ce se va întâmpla în săptămânile următoare.

Halep, care ocupă în prezent locul 10 în clasamentul mondial, a fost testată pozitiv la US Open, potrivit APA, românca fiind învinsă în primul tur la New York de ucraineanca Daria Snigur, cu 6-2, 0-6, 6-4.

Un judecător TAS detaliază explică pașii următori în cazul Simona Halep. Cristian Jura: „Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv”

„În domeniul tenisului este funcțională o procedură specifică în trei etape.

Într-o primă etapă discutăm managementul întregului lanț de control anti-doping, ce pornește de la invitarea sportivului la recoltarea probei de urină sau de sânge, la recoltarea propriu-zisă, la depozitarea probei, analiza probei și emiterea buletinului de analiză.

Pentru această etapă, în tenis, este responsabilă Agenția Internațională de Integritate în Tenis ITIA ( International Tennis Integrity Agency – ITIA). Practic, ITIA este un terț care gestionează acest lanț de control anti-doping în numele Federației Internaționale de Tenis. ITIA implementează Programul Anti-Doping în Tenis (Tennis Anti- Doping Programme).

O a doua etapă, este cea de contestare a unor rezultate pozitive. Această contestare, în primă instanță, se face în fața unui tribunal independent, așa cum este denumit de Programul Anti-Doping în Tenis. Din ianuarie 2021, este vorba de Sports Resolutions care este competentă să soluționeze toate cazurile anti-doping în primă instanță. Această etapă intermediară, se asigură respectarea dreptului la un proces imparțial în primă instanță în conformitate cu Standardul Internațional de Gestionare a Rezultatelor (International Standard for Results Management – ISRM).

A treia etapă o reprezintă apelul, care se face în mod exclusiv la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.

Toate precizările făcute până acum cu privire la procedurile în fața TAS sunt corecte, inclusiv terenul de 21 de zile, numai că acest termen curge doar după ce a fost epuizată calea de atac în fața Sport Resolutions și sportivul a primit o decizie motivată de la Sport Resolutions.

Contestarea, atât în față Sport Resolutions în primă instanță, cât și în fața TAS în procedura de apel, dau posibilitatea sportivului să beneficieze de dreptul la un proces echitabil, dar este foarte important de menționat că pe parcursul întregii proceduri se aplică Codul Agenției Mondiale Anti- Doping, inclusiv toate aspectele procedurale, aspectele legate de vinovăția sportivului, aspectele legate de probatoriu, principiul strictei responsabilități a sportivului, principiul lipsei vinovăției sau a neglijenței semnificative.

Va conta probatoriul, susține Cristian Jura

Timpul joacă un rol crucial atunci când este vorba de suspendarea unui sportiv, indiferent de sport și indiferent de nivelul la care joacă.

Un element important care poate influența durata unui astfel de proces este modul de gestionare al probatoriului și să nu uităm că întotdeauna există două parți implicate”, a declarat Cristian Jura pentru Prosport.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Mega-surpriză la show-ul Antenei! Ei sunt câștigătorii de la 'Te cunosc de undeva'
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
Lege deja data pentru TOATĂ ROMÂNIA. Aproape nimeni nu știe că ESTE obligatorie
Un loc din România, destinația turistică a anului. Turiștii de aici se cred în Paradis
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Alin Oprea, adevărul despre agresivitatea fostei soții: ”Să nu uităm că a fost campioană de...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Nașterile și decesele au scăzut, iar căsătoriile au crescut